Färga bomull och lin

Du kan färga i mikro, plastbalja eller tvättmaskin.

Färga i mikro med Färgkrafts reaktiva färg på bomull och lin

För att färga små satser av tyg eller garn är mikrofärgning ett utmärkt sätt. På detta sätt kan du få roliga effekter för applikationer, lapptäckstekniker, stickade eller virkade mössor och halsdukar, ränder m.m.

Du behöver:              

–   En plastskål som rymmer 2-3 liter och som passar i din mikrougn och kan rotera om du har en roterande tallrik.

–   Lock eller bakplåtspapper att täcka skålen med, för att undvika stänk i ugnen. Om du använder papper kan det vara bra med en gummisnodd som håller papperet på plats. (Använd inte smörpapper, det tar eld av värmen i ugnen)

–   Sked eller liknande att röra om med.

–   Tyngder, typ gamla fat eller stenar att tynga ned tyget med under färgbadsytan.

–   Färgkrafts reaktiva färger, för bomull och lin.

–   Salt (vanligt bordsalt, kan vara med eller utan jod)

–   Soda (Säljes under namnet hushållssoda eller målarsoda i mataffär)

–   Tyg eller garn av bomull eller lin som du vill färga, c:a 100 gram per sats. Det kan vara oblekt, blekt eller redan tidigare färgat eller mönstrat som du vill göra om färgen på.

Gör så här

Häll upp c:a 1,5 liter handvarmt vatten i en plastbytta, tillsätt 1 msk färgpulver (15ml) låt färgen lösa sig.

Därefter tillsättes 0,5 dl salt (50ml) och 0,25 dl soda (25ml). Rör om så det löser sig.

Lägg ned ditt tyg (c:a 100 gram det motsvarar ungefär 50 cm lakansväv) eller garn. Det kan vara hopknycklat eller vridet för att få flameffekter. Lägg ned i färgbadet och placera tyngder på, lägg på locket på glänt. Ställ in i mikron och sätt på max. effekt i 5 min.

Använd handskar eller grytlappar när du försiktigt tar ut färgningsskålen ur mikron. Ta upp ditt tyg eller garn. Badet kan användas till några efterbad som ger ljusare färger.

Efter färgningen skall tyg/garn sköljas och tvättas med Färgkrafts tvättmedel och helst kokas i 5 minuter i en gryta och därpå sköljas. Kokningen ger maximal tvättäkthet, vilket är viktigt om tygerna används till kläder. Skall tyger och garner användas till bilder som ej behöver tvättas senare så går det bra att tvätta så hett som möjligt för hand eller i maskin på c:a 50-60grader.

Färga i plastbalja – Kallfärga med Färgkrafts reaktiva färger, bomull, lin och andra cellulosafibrer

Tyget eller garnet skall vara fritt från apretur, smuts och eventuella spinnoljor.

Förbehandling: Tvätta materialet med tillsats av Ylle/sidentvätt, 1 ml per liter.

Vid avklistring av råväv  tillsätt 2 gram soda + 2 gram Ylle/sidentvätt per liter, kör i maskin på vittvätt.

Badförhållande: 1:20 ( 1kg tyg/garn – 20 kg(liter) vatten)

Färgpulverberäkning:

Ljus färg kan vara 0,1-2%, beräkna på 1% färgstyrka = 1% färgpulver av garnets/tygets vikt ger 1 x garnets vikt i gram genom 100   =  hur många gram färg

Mörk färg kan vara 2-5%, beräkna på 4% färgstyrka = 4% färgstoff av garnets/tygets vikt ger 4 x garnets vikt i gram genom 100  = hur många gram färg

Kemikalier:                                  Ljus färg               Mörk färg

salt (koksalt eller glaubersalt)    20 gr /liter bad          50 gr/liter bad

soda (målar-/hushållssoda)       15 gr/ liter bad        20 gr/liter bad

Lös färgpulvret i det handvarma badet (eller i mindre burk och häll det i badet), tillsätt kemikalierna. Saltet kan vara vanligt koksalt (natriumklorid, med eller utan jod) eller natriumsulfat som till ullfärgningen. Sodan skall vara vanlig målarsoda/hushållssoda (kalcinerad soda). Det är viktigt att kontrollera att sodan är färsk och ej har tagit åt sig fukt vid förvaringen, eftersom den då inte fixerar färgerna.

Lägg i garnet/ tyget blött för jämnaste färgningen eller torrt för flameffekter. Färga 30-90 min. Vid mörka färger färgar vi ofta 2-5 timmar, eller det kan ligga kvar i det kalla badet över natten.

Färgningstemperatur med våra reaktiva färger är max 40°

Efterbehandling:

1. Skölj i kallt vatten

2. Skölj i varmt vatten, reducera sodan med lite ättika c:a 5-10 ml 24%-ig ättiksyra per liter.

3. Tvätta i vittvätt eller koka 5-10 min, med tillsats av 1 ml Diadavin/l

4. Skölj, centrifugera och torka

Färgningen kan ske för hand eller i tvättmaskin.

Om du färgar för hand kan du tillsätta kemikalierna i etapper eller allt på en gång. Tillsätts salt och soda i omgångar kan det vara lättare att få ett jämnt färgningsresultat.

Färga i tvättmaskin

Om du färgar i tvättmaskin kör du kulörtvättprogrammets huvudtvätt på 40 grader. Hela programmet med sköljning. Kör sedan vittvätt 95 grader som efterkokning, så är det hela färdigt. En vanlig hushållsmaskin på 3-4 kg brukar ha 10-12 liter i huvudtvätten. Beräknar kemikalierna efter mängden vatten i din huvudtvätt. Det är ganska vanligt att en normal liten hushållsmaskin har 10-12 l vatten i sin huvudtvätt.

Om du färgar för hand kan du styra mera över tiden och för att få ut så mycket som möjligt av färgen, så kan du öka tiden. Det är inte ovanligt att färga 3-4 timmar eller över natten. Använd sedan tvättmaskinen för efterbehandling i vittvätt.

För färgning av mattrasor eller andra tyger som man önskar något flammiga rekommenderar jag att färg, kemikalier och tyg (remsor, garner) läggs ned i en balja med 40 gradigt bad och får ligga still där, varvid man då och då puttar ned materialet med en käpp. Första badet bör vara c:a 5%-ig färgstyrka. Efter två timmar tas allt upp och man kan nu lägga i lika mycket garn eller tyg igen, för ett efterbad. Ta upp detta efter 2 timmar och upprepa proceduren en tredje gång. Ju mörkare färg ju längre tid. Beroende på hur starkt första färgbadet var kanske det räcker till ytterligare ett efterbad. Därefter kan allt färgat material om det är tyger tvättas på vittvätt i tvättmaskin som efterkokning. Om det är klippta trasor eller garn är det lämpligare att koka 5-10 min i en gryta, efter att den första överloppsfärgen sköljts bort.