Färgkrafts Produkter

Färgkrafts produkter

Du kan hitta alla våra produkter och tillbehör i vår webbshop.

knapp2

Färga och trycka själv
Vi säljer färgpulver, tvättmedel, hjälpmedel och övriga tillbehör så du ska kunna färga på egen hand.

Färgkrafts kollektion av ullgarner
Sedan år 2000 har vi arbetat med en egen kollektion ullgarner. Garnerna är spunna av nordiska fårsorter och bara den finaste och mjukaste ullen används. Vi har fyra kvaliteter i två tjocklekar av garnerna och de finns i vitt och natur grått innan vi färgar dem. Till garnerna har vi en mängd olika stick- och virkningsbeskrivningar. Titta närmare på våra ullgarner och beskrivningar i vår butik.

Kurser i färgning och tryck
Vill du färga eller trycka själv men är osäker på hur? Vi arrangerar ofta kurser och workshops. Vi skräddarsyr kurserna utifrån dina och gruppens behov. Vi håller kurserna både i vår egen ateljé och runt om i Sverige.

Kvalitetsskor
Sedan 2009 har vi fantastiskt fina kvalitetsskor som är producerade i Portugal. Det är färgglada skor i skinn som sticker ut från mängden. Dessa kan man köpa i vår butik på nätet.

Färger

Du kan enkelt färga dina tyger och garner själv. Vi har färgpulvren och tillbehören som används för att färga ull, silke, bomull, lin och alla andra naturfibrer på ett miljövänligt sätt. Vi har även färgpulver som kan användas på viskos och nylon.

Med våra pulver kan du smidigt färga dina plagg i en tvättmaskin, mikrovågsugn eller för hand. De kan även användas för att måla och trycka på tyg och garn. Läs mer om pulvren och tillbehören på respektive flik i vår butik.

knapp2

”Standardfärg”? ”Färg special”? ”G1”? Ta en titt i vår ordlista om du stöter på ett ord som du inte förstår. Ordlistan hittar du här.

Ullgarn

Vår kollektion består av fyra olika sorters garner. Dessa är:
Färgkrafts SoftBlend FX1 och G1 är två tunna 1-trådiga garner, 700m/100g. FX1-garn består av ull från lamm och ungtackor av finullsfår och finullsfårs-korsningar som är vita. G1-garn är en blandning av pälsull från Gotlandsfår, som är grå och finull från Finullsfår, som är vit.

Färgkrafts PälsBlend P1 och VP1 är två lite tjockare 1-trådiga garner, 400m/100g. P1-garn består av den mjukaste, finaste pälsullen från Gotlands-fåret, VP1 är spunnet av ull från Leicesterfår och finullsfår som är vita.

Färgkrafts unika och egna färgningar
Garnerna färgas i Färgkrafts egen ateljé. Vi eftersöker ett melerat uttryck i färgerna och växlar därför i hanteringen av garnet under färgningens gång. Resultatet blir att tonen och färgstyrkan är olika över härvan. Det ger en levande och vacker yta med nyanseringar, randningar och flotteringar över det stickade plagget. På grund av denna hantverksmässiga process är inget garn det andra likt och varierar i viss mån från färgparti till färgparti.

2009 fick Färgkraft miljövårdsstipendium för vårt långvariga och miljömedvetna arbete med textil. Vi färgar alltid på ett ekologiskt hållbart sätt eftersom miljön är viktig för oss – men även för att behålla kunskap och arbetstillfällen i Sverige och Europa.

Våra krav på fårägarna och deras får

Våra garner är spunna av den mjukaste och finaste ullen som har köps in direkt från fårägarna. Ullen, som kommer från de nordiska fårsorterna finullsfår, gotlandsfår och korsningsfår däremellan, håller mycket god kvalitet eftersom vi ställer höga krav på fårägarna. Det är viktigt för oss att fåren behandlas väl och klipps regelbundet eftersom det resulterar i frisk ull utan svältbälten och plagg som inte ger noppor. Fåren eller ullen ska inte ha varit i kontakt med några bekämpningsmedel och självklart inte heller ha utsatts för mulesing.

Hantering av ullen

Ullen sorteras och tvättas i miljövänligt tvättmedel speciellt avsedd för ull. Sedan spinns garnerna på selfaktormaskin. Det ger ytterligare ett mjukare och följsammare garn än garn från ringspunnet ull.

Ullens fibrer måste vara finfibriga och glansiga men blandningen får inte innehålla märghår eller dödhår. Gråtonen från pälsullen kan variera från spinnparti till spinnparti, beroende på pälsullens naturgrå färger.

 

Tvättmedel

Färgkrafts tvättmedel för ull och siden – nu GOTS– godkänt och förberett för märkning Bra Miljöval.

Färgkrafts tvättmedel är flytande och högkoncentrerat, med pH7, finns i två varianter. Ett är naturellt och oparfymerat och ett innehåller eteriska oljor som skadedjuret mal inte tycker om. Använd något av dessa två tvättmedel till alla dina ylle- och sidenplagg, tröjor, mössor, vantar, kjolar, byxor, duntäcken, hästtäcken. Läs fler skötselråd här.

Tvättmedlet är biologiskt nedbrytbart och framtaget just för animaliska fibrer. Ull och silke tycker nämligen inte om att tvättas i vanliga basiska tvättmedel. Silke blir stelt, förlorar sin glans och vill gärna krympa. Vårt specialtvättmedel innehåller smutslösande och emulgerande ämnen som gör ull och silke rent, mjukt och glansigt utan att du behöver mekaniskt bearbeta plagget. Fibrernas ursprungliga elasticitet bibehålls också. Du kan köpa tvättmedlet i vår butik.

knapp2

Skötselråd

Ett ylleplagg behöver bara tvättas någon gång per år eller kanske vartannat år. Häng ut ofta för vädring. Du kan till exempel hänga ut plagget över natten efter att du har använt det. En tröja skall hänga på en stadig och bred galge, en filt över en käpp för att inte tappa formen, strumpor i klädnypor. Har du fått smutsfläckar på ylleplagg, prova att borsta bort dem innan du beslutar om tvätt.

Ylle har lösa bindningar till vattenmolekyler. Det gör att smuts lätt släpper taget om ylle. Vi brukar säga att ylle är självrenande när det hängs ut vid fuktig väderlek. Ju fuktigare desto mer självrenande. Alla borde investera i ett vädringsställ ute, på balkongen eller utanför fönstret. På detta sätt är ylleplagg de allra mest lättskötta – och miljövänliga.

Tvätta ull och siden
När du använder vårt tvättmedel så krävs endast 0,1-2 ml tvättmedel per liter tvättvatten eftersom det är så pass koncentrerat. Lägg plagget i blöt och låt ligga i ca 15 minuter eller längre. Ta upp plagget, krama ur smutsvattnet och skölj.

Silke tvättas lika som ylle, helst för hand och hängs till tork eller stryks. Efter tvätt i Färgkrafts tvättmedel blir plagget glansigt igen och den härliga silkiga känslan är kvar.

För att underlätta hanteringen av stora filtar, lägg i blöt med tvättmedlet i en stor balja eller i badkaret. Ta sedan upp det och låt det rinna av på ett galler. Därefter lägg in i tvättmaskinen, skölj i maskinens sköljprogram, centrifugera och häng upp till tork på en käpp.

Använd detta tvättmedel vid all eftertvätt av färgade, målade och tryckta tyger, både animaliska och vegetabiliska (ull, silke, bomull och lin). Tvättmedlet drar av överloppsfärgen. Var också noga med att skölja rikligt för att få bästa resultat.

För svårare fläckar

Fläckar av t.ex. fett tas bort med koncentrerat tvättmedel på fläcken. Låt det verka under några minuter och tvätta sedan som ovan.

Är varan mycket smutsig (som hästtäcken och råull), låt det då ligga i blöt i några timmar. Om det behövs kan du upprepa behandlingen och slutligen skölj rent varan.

För dig som har problem med mal

Färgkrafts garner är inte behandlade med malmedel eller andra gifter. Malar tycker väldigt mycket om ylle och det är därför viktigt att sköta sina plagg för att motverka att malar attackerar dem. Använd Färgkrafts tvättmedel mot mal. Detta är ett tvättmedel med ph7 som gör fibern ren och mjuk. Det innehåller eteriska oljor, lavendel, patchouli och ceder som malen inte tycker om att äta. Det räcker med 1-2 ml per liter tvättbad. Låt plagget ligga i blöt under minst en timma, skölj sedan rent. En svag doft finns kvar som malen inte tycker om.

Kontrollera att du inte själv är överkänslig eller allergisk mot någon av dessa dofter!

Stickbeskrivningar

Vi designar alla våra stickade modeller själva och säljer beskrivningarna. Vi har beskrivningar till alla modeller och vi säljer dessa i häften om 20-30 beskrivningar i varje. Vi har också en del stickbeskrivningar gratis.

Emma- tröja stickad i softBlend G1

Emma- tröja stickad i softBlend G1

knapp2

gratis stickbeskrivningar klicka här

Skor av märket DKODE

Vi tillhandahåller skor som sticker ut. Skorna håller hög kvalitet i skinn med skinnfoder och bra läst av märket DKODE. Skorna är producerade i deras egen fabrik utanför Porto i Portugal. Modellerna kan du se i vår butik på nätet.

DSC_0247

knapp2

Vi undervisar och gör kurser och workshops.

Vi formger och trycker textil till inredning, kuddar, brickor m.m.

frukt ”Frukter” textiltryck på linne

Vi gör beställningsuppdrag till profan och kyrklig miljö. Det är bildvävar, mässhakar, bårtäcken, ridåer i textiltryck.

vass ” Vass” textiltryck på siden (70 x180 cm)