Måla på bomull och lin

Måla och tryck med Färgkrafts reaktiva färger på bomull, lin, viskos eller annan cellulosafiber

För att göra stamfärger i lösning ta 8 kryddmått färgpulver till 100 ml (1dl) stamlösning, häll pulvret (nr.21. – 28.) i lösningen under omrörning. Rör tills allt pulver löst sig. Olika färger löser sig olika lätt. Alla färgerna är blandbara med varandra och möjligheterna till färgnyanser är oändliga. Om du vill ha en ljusare färg späd stamfärgen med stamlösningen till en kupering 1:1, därefter med vatten.

Du kan välja färg för termofixering (strykfixera) eller för ångfixering, se nedan.

Med dessa färger kan du måla på tyg och garn av bomull, lin och andra cellulosafibrer.

Nu är det färdigt att måla på tyg eller garn, använd pensel, roller, svamp eller vad du vill för att föra på färgen. Måla vått i vått eller låt torka mellan färgerna.

När du målar lägg tyget på ett bord med vaxduk eller plast, som skydd av bordsytan. Spänn fast tyget med tejp för att hålla det på plats.

Tänk på att färgen ser mycket mörkare ut när den är nytryckt eller nymålad och fortfarande blöt, än vad den blir som färdig efter tvätt och torkning. Tänk hälften så mörkt i färdigt skick.

Termofixering (strykfixering): Om du väljer stamlösning/stamförtjockning för termofixering skall du efter att det målade/tryckta tyget/garnet torkat termofixera i 2-3 min i 160grader eller stryka med maxvärme 5 minuter per 30×30 cm.

Ångfixering: Om du valt stamlösning/stamförtjockning för ångfixering skall du ångfixera i kraftig ånga 15-20 minuter. Ta tyget och rulla in det i en medlöpare (bomullstyg, typ lakansväv) till en lös rulle, målat tyg skall ej ligga mot målat tyg. Rulla ihop bomullsrullen till en ”orm”. Koka vatten i en saftmaja. Lägg skurtrasa eller frottéhandduk och din tygorm i saftmajan, där bären skulle ha legat, Lägg en frottéhandduk ovanpå din tygorm för att hindra kondensdroppar att ge vattenskador i trycket. Se till att det kokar ordentligt så ånga pyser ut hela tiden.

Efter fixering skall tyg/garn sköljas och tvättas med Färgkrafts tvättmedel på vittvätt i maskin eller kokas i 3 minuter och sköljas. Kokningen ger 100% tvättäkthet, vilket är viktigt om tygerna används till kläder. Skall tyg och garn användas till bilder som ej behöver tvättas, så går det bra att tvätta så hett som möjligt för hand eller i maskin på c:a 50-60grader.