Måla på siden och ylle

För att måla på siden och ylle med de sura färgerna blanda färgpulvret i sidenstamlösning respektive yllestamlösning

Sidenmålningsfärg och Yllemålningsfärg

Stamfärger i lösning för att måla med, ta 1 kryddmått färgpulver till 25 ml siden- eller yllestamlösning, häll pulvret i lösningen under omrörning. 4 kryddmått (4 ml) färgpulver till 100ml (1dl) stamlösning. Rör tills allt pulver löst sig. Olika färger löser sig olika lätt. En del färger bl.a. nr 9. och nr.4. har lite större färgmolekyler och ger lätt en markerad mittlinje i varje penseldrag. Detta kan i viss mån styras av hur mycket man späder ut färgen.

Alla färgerna är blandbara med varandra och möjligheterna till färgnyanser är oändliga.

När du har målat med dessa färger skall de torka och därefter ångfixeras silke, i 30 minuter och ull i 60 minuter. Därefter tvättas och sköljas i handvarmt vatten.

Måla med Färgkrafts Standardfärger och Färg Special på ull och silke.

Gör din egen sidenmålningsfärg eller yllemålningsfärg. Ta yllestamlösning eller sidenstamlösning och tillsätt färgpulvret (Standardfärgerna nr. 1. -15.eller färg Special nr 31.-38.). Ta 4 kryddmått färgpulver per deciliter stamlösning.  Det ger maximal färgstyrka, stamfärg. Skaka eller rör om blandningen och låt den stå en timme, så allt färgpulver löser sig. En del färger ger maximalkulör med mindre färgpulvermängd. Till exempel färg nr 4. och 9. blir tjockflytande om man tar för mycket färg, tillsätt något mera stamlösning. Nu är det bara att måla, använd pensel, roller, svamp eller vad du vill för att föra på färgen. Vill du ha ljusare toner späder du med stamlösning. Måla vått i vått eller låt torka mellan färgerna. Använd konturmedel t.ex gummi arabicum eller dextrin om du vill ha en kontur på dina figurer. Konturmedlet kan läggas på med pensel eller med pipflaska.

När man målar är det vanligast att spänna upp sidenet/yllet i en ram lagom avpassad till den storlek man arbetar med. Det går också bra att lägga sidenet på ett bord med vaxduk eller plast som skydd av bordsytan. Stamlösningarna för ylle och för siden är olika. Stamlösning för ylle går bra att använda även på siden, men sidenstamlösningen fungerar dåligt på ylle eftersom där är för lite kemikalier. Bästa resultat får du om du använder rätta sortens stamlösning.

När du målar med dessa färger migrerar färgen (flyter ut) vill du ha mera karakteristiska streck tillsätt stamförtjockning som man använder att trycka med, i din siden- respektive yllemålningsfärg. Tillsätt så pass mycket stamförtjockning som du tycker passar dina penseldrag.

När din målning är färdig låt tyget torka. Därefter skall det ångfixeras.

Ångfixering av ull och silke som målats eller tryckts med sur färg

Det målade skall vara helt genomtorrt innan fixeringen av färgen. Ta tyget och rulla in det i en medlöpare (bomullstyg, typ lakansväv) till en lös rulle, målat tyg skall ej ligga mot målat tyg. Rulla ihop bomullsrullen till en ”orm”. Koka vatten i en saftmaja. Lägg skurtrasa eller frottéhandduk och din tygorm i saftmajan, där bären skulle ha legat, Lägg en frottéhandduk ovanpå din tygorm för att hindra kondensdroppar att ge vattenskador i trycket. Se till att det kokar ordentligt så ånga pyser ut hela tiden, 30 min för silke och 60 min för ull. Efter fixering skall tyg/garn sköljas och tvättas med Färgkrafts ylle/sidentvätt. Det är viktigt att komma ihåg att ull och silke är känsliga för basiskt tvättmedel. Kontrollera med din kommun vilket pH-värde vattnet har, är det över 7 kompensera med ättika vid all sköljning och tvätt.

Efter ångfixering: Tvätta i handvarmt vatten med Ylle/Sidentvätt som löser ut överskottsfärgen och kemikalierna som skall bort, därefter skölj noga. Tvätta alltid animaliska fibrer i neutralt tvättmedel (alltså pH-värde 7) för att yllet skall förbli mjukt och elastiskt och sidenet glansigt, silkigt och fint.