Tryck med pigmentfärg

Tryck med pigmentfärg

Tryck eller måla med pigmentfärg, direkttryck

Vill du arbeta på ett snabbare och mera direkt sätt utan så mycket efterbehandling, använd vår färdiga pigmentfärg. Där du bara trycker, torkar och strykfixerar. Dessa färger är lätta och roliga att använda för tryck och kan användas för både blocktryck och screentryck, samt målning.

Vi har Blå, Gul, Röd och Svart pigmentfärg, samt emulsionen i 250 och 500 grams burkar. Vi har också startpaket med 100 gram av vardera färg samt 250 gram Emulsion.

Pigmentfärgen är en vattenlöslig plastbaserad färg. Vår pigmentfärg är mjuk och smidig på fibern och mycket följsammare med textilen än en del andra pigmentfärger. Den är halvtransparant i trycket. Pigmentfärgen kan användas på alla fibrer, även skinn. Färgen blandas med emulsionen för att ge ljusare nyanser. Alla kulörerna är blandbara med varandra och ger på så sätt en oändlig mängd färgnyanser.

För blocktryck kan färgen föras på blocket med pensel eller svamp, eller blocket kan tryckas mot färg utlagd på en skiva av trä, plast eller en vanlig papperstallrik.

För screentryck hälles färgen i screenramen och föres med rakel över mönstret.

Färgerna går också bra att måla på tyger med. Bästa penseldragen kan man få om tyget först grundas med emulsion. Tryck emulsion på en viss yta i en bestämd form eller över hela tyget. Emulsionen ger en helt transparent yta och tyget får en lite stel yta som gör det lätt att måla på utan att färgen sugs in i tyget fläckvis. Detta förfaringssätt kan vara bra att använda sig av för detaljer samt för bilder.

Färgen kan spädas med vatten upp till 5% och ändå behålla sin vidhäftningsförmåga.

Redskapen rengöres med vatten innan färgen torkat.

Efter att trycken eller målningen torkat skall textilen värmefixeras för bästa härdigheten. Stryk på tryckets fram och baksida med ett strykjärn inställt på högsta värmen, använt tunnt papper mellan trycket och strykjärnet, c:a 3 minuter, eller mangla med varmmangel 4-6 gånger genom mangeln. Trycket/målningen är nu färdigt och har en hög tvätt och ljushärdighet. Arbetar du på skinn använd en hårfläkt på högsta värmeeffekt för fixering. Färgen har ungefär en 90%-ig självfixering efter 1 månad i rumstemperatur.

Om du arbetar med bild som inte skall tvättas är det inte helt nödvändigt att värmebehandla efter torkningen.