Tryck på bomull och lin

Trycka på bomull och lin

Tryck med Färgkrafts reaktiva färger på bomull, lin, viskos eller annan cellulosafiber

För att göra stamfärger för tryck ta 5 gram färgpulver till 100 gram stamförtjockning, eller beräkna 8 kryddmått färgpulver till 100ml (1dl) stamförtjockning,  häll pulvret i förtjockningen och rör om så allt blandar sig, vänta en halv timme så allt löser sig. Om du vill ha en ljusare färg späd stamfärgen med stamförtjockning till en kupering, så ljus som du önskar.

Stamförtjockningen kan göras lösare till den konsistens man önskar för att passa speciella tyger t.ex sammet, genom att blandas ut med stamlösning.

Du kan välja färg för termofixering (strykfixera) eller för ångfixering, se nedan.

Med dessa färger kan du trycka på tyg och garn av bomull, lin och andra cellulosafibrer.

Nu är det färdigt att trycka. Du kan använda schablon, stämpel, pensel, roller, svamp eller vad du vill för att föra på färgen. Tryck vått i vått eller låt torka mellan trycken.

Vid tryckning måste du ha tyget fastspänt på tryckbord eller tryckskiva. Bordsytan skall vara slät vaxduk eller presenningsväv, med filt under för att få bra svikt i underlaget, vilket ger fina tryck.

Tänk på att färgen ser mycket mörkare ut när den är nytryckt och fortfarande blöt, än vad den blir som färdig efter tvätt och torkning. Tänk att den blir hälften så stark som färdig.

Termofixering (strykfixering): Om du väljer stamförtjockning för termofixering skall du efter att det målade/tryckta tyget/garnet torkat termofixera i 2-3 min i 160grader eller stryka med maxvärme 5 minuter per 30×30 cm.

Ångfixering: Om du valt stamförtjockning för ångfixering skall du ångfixera i kraftig ånga 15-20 minuter. Ta tyget och rulla in det i en medlöpare (bomullstyg, typ lakansväv) till en lös rulle, målat tyg skall ej ligga mot målat tyg. Rulla ihop bomullsrullen till en ”orm”. Koka vatten i en saftmaja. Lägg skurtrasa eller frottéhandduk och din tygorm i saftmajan, där bären skulle ha legat, Lägg en frottéhandduk ovanpå din tygorm för att hindra kondensdroppar att ge vattenskador i trycket. Se till att det kokar ordentligt så ånga pyser ut hela tiden.

Efter fixering skall tyg/garn sköljas och tvättas med Färgkrafts tvättmedel på vittvätt i maskin eller kokas i 3 minuter och sköljas. Kokningen ger 100% tvättäkthet, vilket är viktigt om tygerna används till kläder. Skall tyg och garn användas till bilder som ej behöver tvättas, så går det bra att tvätta så hett som möjligt för hand eller i maskin på c:a 50-60grader.