Trycka på ylle och siden

Trycka på ylle och siden

Tryck med Färgkrafts Standardfärger och Färg Special på ylle- och sidentyger.

Tryck med silkscreenmetoden, blocktryck eller stämplar. Blanda färgpulvret i stamförtjockningen istället för stamlösningen som du använder när du målar, se under fliken måla, en för silke och en annan för ylle. Välj Yllestamförtjockning om du skall trycka på ylletyg och Sidenstamförtjockning om du skall trycka på siden.

Skall du trycka på ett tjockt tyg bör du späda ut stamförtjockningen med stamlösning så du får en lösare färg och sedan tillsätta färgpulvret. En gammal regel säger; ju tunnare tyg, ju tjockare färg och ju tjockare tyg ju tunnare färg. I övrigt arbetar du på samma sätt som vid målning. För på färgen, vått i vått eller låt torka mellan trycken. När trycket är färdigt skall allt vara genomtorrt innan det ångfixeras. Efter ångfixering skölj i rikligt med handvarmt vatten, tvätta med Ylle/Sidentvätt och skölj, så är det färdigt.

Ångfixering av ull och silke som tryckts med sur färg

Det tryckta tyget skall vara helt genomtorrt innan fixeringen av färgen. Ta tyget och rulla in det i en medlöpare (bomullstyg, typ lakansväv) till en lös rulle, målat tyg skall ej ligga mot målat tyg. Rulla ihop bomullsrullen till en ”orm”. Koka vatten i en saftmaja. Lägg skurtrasa eller frottéhandduk och din tygorm i saftmajan, där bären skulle ha legat, Lägg en frottéhandduk ovanpå din tygorm för att hindra kondensdroppar att ge vattenskador i trycket. Se till att det kokar ordentligt så ånga pyser ut hela tiden, 30 min för silke och 60 min för ull. Efter fixering skall tyg/garn sköljas och tvättas med Färgkrafts ylle/sidentvätt. Det är viktigt att komma ihåg att ull och silke är känsliga för basiskt tvättmedel. Kontrollera med din kommun vilket pH-värde vattnet har, är det över 7 kompensera med ättika vid all sköljning och tvätt.