Tvättmedel

Färgkrafts tvättmedel för ull och siden – nu GOTS– godkänt och förberett för märkning Bra Miljöval.

Färgkrafts tvättmedel är flytande och högkoncentrerat, med pH7, finns i två varianter. Ett är naturellt och oparfymerat och ett innehåller eteriska oljor som skadedjuret mal inte tycker om. Använd något av dessa två tvättmedel till alla dina ylle- och sidenplagg, tröjor, mössor, vantar, kjolar, byxor, duntäcken, hästtäcken. Läs fler skötselråd här.

Tvättmedlet är biologiskt nedbrytbart och framtaget just för animaliska fibrer. Ull och silke tycker nämligen inte om att tvättas i vanliga basiska tvättmedel. Silke blir stelt, förlorar sin glans och vill gärna krympa. Vårt specialtvättmedel innehåller smutslösande och emulgerande ämnen som gör ull och silke rent, mjukt och glansigt utan att du behöver mekaniskt bearbeta plagget. Fibrernas ursprungliga elasticitet bibehålls också. Du kan köpa tvättmedlet i vår butik.

knapp2

Skötselråd

Ett ylleplagg behöver bara tvättas någon gång per år eller kanske vartannat år. Häng ut ofta för vädring. Du kan till exempel hänga ut plagget över natten efter att du har använt det. En tröja skall hänga på en stadig och bred galge, en filt över en käpp för att inte tappa formen, strumpor i klädnypor. Har du fått smutsfläckar på ylleplagg, prova att borsta bort dem innan du beslutar om tvätt.

Ylle har lösa bindningar till vattenmolekyler. Det gör att smuts lätt släpper taget om ylle. Vi brukar säga att ylle är självrenande när det hängs ut vid fuktig väderlek. Ju fuktigare desto mer självrenande. Alla borde investera i ett vädringsställ ute, på balkongen eller utanför fönstret. På detta sätt är ylleplagg de allra mest lättskötta – och miljövänliga.

Tvätta ull och siden
När du använder vårt tvättmedel så krävs endast 0,1-2 ml tvättmedel per liter tvättvatten eftersom det är så pass koncentrerat. Lägg plagget i blöt och låt ligga i ca 15 minuter eller längre. Ta upp plagget, krama ur smutsvattnet och skölj.

Silke tvättas lika som ylle, helst för hand och hängs till tork eller stryks. Efter tvätt i Färgkrafts tvättmedel blir plagget glansigt igen och den härliga silkiga känslan är kvar.

För att underlätta hanteringen av stora filtar, lägg i blöt med tvättmedlet i en stor balja eller i badkaret. Ta sedan upp det och låt det rinna av på ett galler. Därefter lägg in i tvättmaskinen, skölj i maskinens sköljprogram, centrifugera och häng upp till tork på en käpp.

Använd detta tvättmedel vid all eftertvätt av färgade, målade och tryckta tyger, både animaliska och vegetabiliska (ull, silke, bomull och lin). Tvättmedlet drar av överloppsfärgen. Var också noga med att skölja rikligt för att få bästa resultat.

För svårare fläckar

Fläckar av t.ex. fett tas bort med koncentrerat tvättmedel på fläcken. Låt det verka under några minuter och tvätta sedan som ovan.

Är varan mycket smutsig (som hästtäcken och råull), låt det då ligga i blöt i några timmar. Om det behövs kan du upprepa behandlingen och slutligen skölj rent varan.

För dig som har problem med mal

Färgkrafts garner är inte behandlade med malmedel eller andra gifter. Malar tycker väldigt mycket om ylle och det är därför viktigt att sköta sina plagg för att motverka att malar attackerar dem. Använd Färgkrafts tvättmedel mot mal. Detta är ett tvättmedel med ph7 som gör fibern ren och mjuk. Det innehåller eteriska oljor, lavendel, patchouli och ceder som malen inte tycker om att äta. Det räcker med 1-2 ml per liter tvättbad. Låt plagget ligga i blöt under minst en timma, skölj sedan rent. En svag doft finns kvar som malen inte tycker om.

Kontrollera att du inte själv är överkänslig eller allergisk mot någon av dessa dofter!