Ullgarn

Vår kollektion består av fyra olika sorters garner. Dessa är:

Färgkrafts SoftBlend FX1 och G1 är två tunna 1-trådiga garner, 700m/100g. FX1-garn består av ull från lamm och ungtackor av finullsfår och finullsfårs-korsningar som är vita. G1-garn är en blandning av pälsull från Gotlandsfår, som är grå och finull från Finullsfår, som är vit.

Färgkrafts PälsBlend P1 och VP1 är två lite tjockare 1-trådiga garner, 400m/100g. P1-garn består av den mjukaste, finaste pälsullen från Gotlands-fåret, VP1 är spunnet av ull från Leicesterfår och finullsfår som är vita.

Färgkrafts unika och egna färgningar
Garnerna färgas i Färgkrafts egen ateljé. Vi eftersöker ett melerat uttryck i färgerna och växlar därför i hanteringen av garnet under färgningens gång. Resultatet blir att tonen och färgstyrkan är olika över härvan. Det ger en levande och vacker yta med nyanseringar, randningar och flotteringar över det stickade plagget. Garnerna är färgade i en, två eller tre färgbad. På grund av denna hantverksmässiga process är inget garn det andra likt och varierar i viss mån från färgparti till färgparti.

2009 fick Färgkraft miljövårdsstipendium för vårt långvariga och miljömedvetna arbete med textil. Vi färgar alltid på ett ekologiskt hållbart sätt eftersom miljön är viktig för oss – men även för att behålla kunskap och arbetstillfällen i Sverige och Europa.

Våra krav på fårägarna och deras får

gotlandsfår

Våra garner är spunna av den mjukaste och finaste ullen som har köps in direkt från fårägarna. Ullen, som kommer från de nordiska fårsorterna finullsfår, gotlandsfår och korsningsfår däremellan, håller mycket god kvalitet eftersom vi ställer höga krav på fårägarna. Det är viktigt för oss att fåren behandlas väl och klipps regelbundet eftersom det resulterar i frisk ull utan svältbälten och plagg som inte ger noppor. Fåren eller ullen ska inte ha varit i kontakt med några bekämpningsmedel och självklart inte heller ha utsatts för mulesing.

Hantering av ullen

Ullen sorteras och tvättas i miljövänligt tvättmedel speciellt avsedd för ull. Sedan spinns garnerna på selfaktormaskin. Det ger ytterligare ett mjukare och följsammare garn än garn från ringspunnet ull.

Ullens fibrer måste vara finfibriga och glansiga men blandningen får inte innehålla märghår eller dödhår. Gråtonen från pälsullen kan variera från spinnparti till spinnparti, beroende på pälsullens naturgrå färger.

Våra garner är spunna på selfaktormaskiner vilket också ger ett mjukare och följsammare garn än ringspunnet.